De verschuivingen in de zilverprijs: een inzicht in de afgelopen crisis en hoogconjuncturen

Geplaatst op 10-05-2023

Categorie: Financieel

Zilver is al eeuwenlang een waardevol metaal en wordt vaak gebruikt voor sieraden, industriële toepassingen en als belegging. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de prijs van zilver niet statisch is en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder economische en politieke omstandigheden. In dit artikel zullen we de verschuivingen in de zilverprijs onderzoeken tijdens de afgelopen crisis en hoogconjuncturen en waarom het nu een goed moment is om in zilver te investeren.

Zilverprijs tijdens de crisis

Tijdens economische crises, zoals de financiële crisis van 2008, is er vaak een stijgende vraag naar edelmetalen zoals goud en zilver. Dit komt omdat beleggers op zoek zijn naar veilige havens om hun kapitaal te beschermen tegen de volatiliteit van de aandelenmarkt en andere financiële activa. Dit leidt vaak tot een stijging van de zilverprijs, aangezien het als een alternatieve belegging wordt beschouwd.

Dit was ook het geval tijdens de Covid-19-pandemie. Toen de pandemie zich verspreidde over de hele wereld, daalde de aandelenmarkt aanzienlijk en zochten beleggers naar alternatieve investeringen om hun kapitaal te beschermen. Dit leidde tot een stijging van de zilverprijs, die in maart 2020 een hoogtepunt bereikte van bijna $ 30 per ounce.

Hoogconjunctuur en de zilverprijs

In tijden van economische hoogconjunctuur, zoals we nu meemaken, kan de vraag naar zilver voor industriële toepassingen toenemen. Zilver wordt gebruikt in veel verschillende industrieën, waaronder elektronica, zonne-energie en waterzuivering. Naarmate de vraag naar deze industrieën groeit, neemt ook de vraag naar zilver toe, wat kan leiden tot een stijging van de prijs.

Echter, het is belangrijk om op te merken dat de zilverprijs niet alleen afhankelijk is van de vraag, maar ook van het aanbod. Zilver wordt voornamelijk gewonnen als bijproduct van andere mijnbouwactiviteiten, zoals koper en lood, en de productie van deze metalen kan de zilverproductie beïnvloeden. Daarnaast kunnen veranderingen in het monetair beleid van landen ook de zilverprijs beïnvloeden. In tijden van lage rente en inflatie kan zilver aantrekkelijker worden voor beleggers.

Waarom is het nu een goed moment om in zilver te investeren?

Op dit moment is de zilverprijs relatief laag in vergelijking met het hoogtepunt van maart 2020. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een toename van de productie van bijproducten of een verandering in het monetair beleid. Dit maakt het echter een aantrekkelijke tijd om in zilver te investeren. Bovendien kan de stijgende vraag naar zilver voor industriële toepassingen tijdens de economische hoogconjunctuur een positieve invloed hebben op de prijs van zilver. Daarnaast kan de onzekerheid rondom de aandelenmarkt en de economische vooruitzichten ook bijdragen aan een stijging van de zilverprijs.

Het is echter belangrijk om op te merken dat beleggen in zilver niet zonder risico is. Zoals bij elke belegging zijn er risico's verbonden aan prijsschommelingen en volatiliteit op de markt. Daarom is het belangrijk om uw beleggingsdoelen, risicobereidheid en beleggingshorizon zorgvuldig te overwegen voordat u investeert in zilver.

Gelukkig zijn er verschillende online platformen beschikbaar voor particulieren die geïnteresseerd zijn in het kopen van zilver of andere edelmetalen. Een voorbeeld hiervan is de website zilverprijs.nl, waar u de actuele zilverprijs kunt volgen en meer informatie kunt vinden over het kopen van zilver.

Daarnaast zijn er ook online platformen beschikbaar waar particulieren zelf online aandelen kunnen kopen. Twee populaire opties zijn DEGIRO en BinckBank. DEGIRO is een online broker die lage transactiekosten biedt en toegang geeft tot verschillende markten, waaronder aandelen, obligaties en ETF's. BinckBank biedt ook toegang tot verschillende markten en biedt een breed scala aan beleggingsproducten, inclusief beleggingsfondsen en gestructureerde producten.

In conclusie, de zilverprijs kan fluctueren afhankelijk van economische en politieke omstandigheden. Tijdens economische crises wordt zilver vaak gezien als een veilige haven en kan de prijs stijgen, terwijl de vraag naar zilver voor industriële toepassingen tijdens economische hoogconjunctuur kan toenemen. Momenteel is de zilverprijs relatief laag, waardoor het een aantrekkelijke tijd kan zijn om in zilver te investeren, maar het is belangrijk om uw beleggingsdoelen en risicobereidheid zorgvuldig te overwegen. Ten slotte zijn er verschillende online platformen beschikbaar voor particulieren die geïnteresseerd zijn in het kopen van zilver of andere edelmetalen, evenals online platformen waar particulieren zelf aandelen kunnen kopen.